Fine Art Portretfotografie

Bijzondere portretten

Het maken van een Fine Art portret is voor mij een intensief proces dat, net zoals een schilder dat doet, vaak begint met schetsen. Gewoon met een potlood en papier. Zo maak ik de eerste keuzes. Waar gaat het over? Wat wordt de vlakverdeling? Wie moet er op, en hoe? Hoe vermijd je dat het een statisch portret wordt, waar iedereen braaf in de lens kijkt en een grimas trekt, omdat dat nu eenmaal zo hoort?

Na de eerste conceptschetsen maken we een planning. Voor complexere (groeps)portretten is vaak meer beeldmateriaal nodig. Een deel zal moeten worden geschoten in een speciale fotoshoot, op locatie, thuis, of in een studio. Een deel kan ook komen uit bestaand beeldmateriaal van de opdrachtgever. Ook wordt bepaald op welk maximaal formaat het uiteindelijke resultaat zal worden geprint, op een speciale high-end fotoprinter.

Als al het beeldmateriaal is verzameld, begint het minutieuze werk van samenvoegen: compositing. Dit deel van het proces neemt veel tijd in beslag, en het kan zelfs zijn dat er toch nog extra beeldmateriaal bij moet komen.

In een viewing wordt met de opdrachtgever gekeken naar het resultaat. Dat is een bijzonder moment, en dat doe ik dan ook graag bij de opdrachtgever thuis. Mochten er nog zaken aan het licht komen die gewijzigd moeten worden, dan is daar binnen redelijkheid nog ruimte voor.

Na akkoord wordt het beeld in giclée techniek geprint op een passende papiersoort of op canvas.

Indien gewenst kan ik vervolgens nog een adviserende rol spelen bij het inlijsten van het beeld bij een lijstenmaker naar uw keuze.

Het resultaat is een uniek portret, samengesteld met moderne techniek en traditioneel vakmanschap!