Fine Art Portret en Familie Fotografie – Bijzondere portrefotografie

Fine Art portretfoto of Fine Art familieportret laten maken?

Het laten maken van een portret is een eeuwenoude traditie vanuit de schilderkunst. Tegenwoordig hoeven we daar geen kunstschilder meer voor te zoeken, we pakken onze smartphone, een seconde later hebben we een foto, en als het niet helemaal is gelukt dan doen we het gewoon nog een keer. En nog een seconde later staat hij op Facebook.

Toch is er verschil tussen deze snelle manier van beeld maken en de manier waarbij zorgvuldig is gekozen voor een bepaalde inhoud, een interessante compositie en een passend kleurenpalet. Als daarin interessante keuzes zijn gemaakt, dan is dat heel fascinerend is om naar te kijken. Niet zomaar even, maar jarenlang.

Een portret moet iets vertellen over het leven van de mensen die worden geportretteerd. Het maken van een samengesteld portret is een proces waarin dat verhaal een belangrijke rol speelt. Bij Fine art portretfotografie gaat het dus ook om aandacht. Aandacht voor de geportretteerde[n], en het verhaal.

Hoe gaat Fine Art Portret Fotografie in zijn werk?

Het maken van een fine art portret of een fine art familie portret is voor mij een intensief proces dat, net zoals een schilder dat doet, vaak begint met schetsen. Gewoon met een potlood en papier. Zo maak ik de eerste keuzes. Waar gaat het over? Wat wordt de vlakverdeling? Wie moet er op, en hoe? Hoe vermijd je dat het een statisch [familie] portret wordt, waar iedereen braaf in de lens kijkt en een grimas trekt, omdat dat nu eenmaal zo hoort?

Na de eerste conceptschetsen voor de fine art compositie maken we een planning. Voor complexere familie (groeps)portretten is vaak meer beeldmateriaal nodig. Een wordt geschoten in een speciale fotoshoot, op locatie, thuis, buiten in de natuur, of in een studio. Een deel mag ook komen uit bestaand beeldmateriaal, van de opdrachtgever zelf bijvoorbeeld. Ook bepalen we op welk formaat het uiteindelijke resultaat voor het fine art portret zal worden geprint, op een speciale high-end fotoprinter.

Als ik al het beeldmateriaal heb verzameld, begint voor mij het minutieuze werk van samenvoegen: compositing heet dat. Dit deel van het fine art fotografie proces neemt veel tijd in beslag.

In een viewing wordt met de opdrachtgever gekeken naar het resultaat. Dat vind ik een bijzonder moment, en dat doe ik dan ook graag bij de opdrachtgever thuis. Mochten er nog zaken aan het licht komen die gewijzigd moeten worden, dan is daar binnen redelijkheid nog ruimte voor.

Na akkoord wordt het fine art portret of het familieportret in giclée techniek geprint op een passende papiersoort of op canvas.

Indien gewenst kan ik vervolgens ook een adviserende rol spelen bij het inlijsten van het beeld bij een lijstenmaker naar uw keuze. Of zelfs de opdracht begeleiden.

Het resultaat is een uniek familie portret, samengesteld met moderne techniek en traditioneel vakmanschap!
BewarenBewaren